Sunday, 22 July 2012

Ovulation test kit

Nie test opk aku pasa cd10 dan cd11. Nampaknya masih lagi negative sbb line kedua masih lagi blurr.. Lagipun bbt belum detect o lagi so masih ada harapan untuk mengejar miss o... Heheh.. Biasanya aku o pada cd 13,14,15 and paling lewat o pun pada cd16..



Hari demi hari tunggu test opk nih positive..akhirnya yea..yea..tepat jangkaan aku its positive on cd14 and cd15.., so check it out...picture opk yg positive okay....




Wednesday, 18 July 2012

Life as a nurse

Ok nak cerita ceriti pasal kerja aku sikit.. Aku bekerja di sebuah specialist. Swasta sebagai seorang jururawat dewan bedah, so dalam sebulan banyak la kes cataract dan laser surgery...


Sebenarnya tugas sebagai seorang sc jururawat dewan bedah sangat2 susah berbanding dengan nurse yaang bekerja di wad ataupun outpatient department.... Banyak benda nak kena belajar balik.... Bnyak la yang kena marah masa surgery day tuh...

Antara kes2 yang aku assist:

1) phacoemulsification ( cataract)



2) laser refractive surgery



Nih pic yang sempat aku ambek mass baru nak mula operation hari rabu yang lepas....

Hehe....

Tuesday, 17 July 2012

Upt???

Selepas 13 hari aku period semalam tiba tiba ada ada spot pulak, tapi tak lah banyak sangat pun. Just a little bit only pagi saja tau...petang tak ada pulak. Puas checking sana sini tapi xde...

Nak dijadikan cerita pagi nih check kat panty ada pulak spot tuh... Rasa mcm pelik jugak lah kan... Dalam hati nih dah berfikir macam macam2... Why?...why?....why??...

First reason :

1) aku ada ambek pil himalaya shatavari tu. risau jugak if ada effects ape2 ke...

2) risau sbb takut sekarang nih aku pregnant.. Tapi mcm tak mungkin aje...sbb aku baru lepas period je 9 hb july...kalau diikutkan sekarang nih tengah time2 subur lah.. Cd 13 kan..... So aku pg jusco tadi...mulalah gatal nk test upt.. Saja suka suka.. Lalalalalaal...


Ini lah hasilnya... Negative kot rasanya...

Sebenarnya dah bnyak kali dah kena tipu dengan upt nih...hehe..Maybe dalam badan aku nih mg sedia ada hormon hcg sbb tu selalu dapa faint line..

Puisi buat suami



Buat Suamiku...
Jika isterimu ini menangis dihadapanmu,
itu bererti dia tidak dapat menahannya lagi…

Jika kau memegang tangannya saat dia menangis,
dia akan tinggal bersamamu sepanjang hidupmu…

Jika kau membiarkannya pergi,
dia tidak akan kembali menjadi dirinya yang dulu, selamanya!

Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
kecuali didepan orang yang sangat dia sayangi, dia akan menjadi lemah!
Seorang isteri tidak akan menangis dengan mudah,
hanya jika dia sangat menyayangimu.
Dia akan menurunkan rasa EGOnya.

Wahai suamiku..
jika seorang isteri pernah menangis keranamu,
tolong pegang tangannya dengan penuh pengertian.
Kerana dia adalah orang yang akan tetap bersamamu sepanjang hidupmu disaat
kau terperuk terlalu dalam …

Wahai suamiku,
jika seorang isteri menangis keranamu,
tolong jangan menyia-nyiakannya…
Mungkin, kerana keputusanmu, kau merosakkan kehidupannya.

Saat dia menangis didepanmu, saat dia menangis keranamu…
Lihatlah jauh kedalam matanya. Dapatkah kau lihat dan kau rasakan SAKIT
yang dirasakannya keranamu ?

Apakah keistimewaan perempuan ini?
Dibalik KELEMBUTANYA dia memiliki kekuatan yang begitu dahsyat..
TUTUR katanya merupakan KEBENARAN…
SENYUMANnya adalah SEMANGAT bagi orang yang dicintainya…
PELUKAN & CIUMANnya biasa memberi KEHANGATAN bagi anak2nya…

Dia TERSENYUM bila melihat temannya tertawa..
Dia TERHARU, MENANGIS bila melihat KESENGSARAAN pada orang2 yang dikasihinya…
Dia mampu TERSENYUM dibalik KESEDIHANnya…
Dia sangat GEMBIRA melihat KELAHIRAN…
Dia begitu sedih melihat KEMATIAN..
TITISAN air matanya biasa membawa PERDAMAIAN.


Sayer sayang suami saya......hehe...

Puasa

Alhamdullillah petang ni kawasan ipoh hujan lebat sangat..hujan rahmat di penghujung syaaban.
Tak lama lagi ramadhan dah nak menjelma , pantas betul masa berlalu sekarang nie sedar tak sedar kita sudah berada di pertengahan tahun dah.
So hari nie aku berpuasa ganti bagi tahun lepas hehe.. Oleh kerana hujan lebat sangat tadi, beli bungkus sajalah kat kedai mamak. Menu hari nie :

Marhaban ya ramadhan... Datangmu di nantikan semua umat manusia... Bulan terbaik dalam seluruh bulan... Bulan pengampunan.... Bulan keimanan... Bulan keberkatan... Marhaban ya ramadhan... Marhaban...marhaban...ya ramadhan....

Sunday, 15 July 2012

Journey to be a mom

Nak cerita sikit tentang perjalanan aku untuk menjadi seorang ibu, walaupun belum menjadi ibu lagi but stil keep trying...to conceive.So untuk bulan nih..syaaban yg berpenghujung dan ramadhan yang akan datang nih aku baru nk mencuba beberapa petua dan supplemant sikit. Jom check it out.....

Susu kambing yang akan dicampurkan dengan buah kurma, nak lagi best aku campur dengan madu boleh tahan sedapnyer...hehe jadi aku dah borong kat pekan ipoh 6 botol untuk stok 6 hari...


Benefits of Shatavari

-Shatavari supports reproductive health by toning and nourishing the female reproductive organs
Shatavari maintains healthy hormonal balance

-Shatavari treats PMS symptoms by relieving pain and controlling blood loss during menstruation.

-Shatavari supports normal production of breast milk for nursing mothers
Shatavari relieves menopausal symptoms such as hot flashes. By producing estrogens it makes up for low estrogen levels in women who are menopausal or have had hysterectomies or oophorectomies
Used in India as a best-known and most often-used herb for women
Shatavari supports normal function of the immune and digestive system

-nourishes the womb and ovum and supports the female organs for pregnancy

-Shatavari also increases libido





Nie koleksi himalaya yang en husben dah belikan dari india... Sebenarnya dah lama dalam simpanan tak pernah nak makan pun, tapi bulan nie terasa nak try plak lepas dok menggoogle kat tenet banyak plak benefitnyer..





Ni pulak bbt chart aku untuk bulan july . Actually aku dah berbbt nie dah 4 cycles termasuk bulan nih tapi still tak berjaya lagi.. Takpe mungkin rezeki bukan berpihak pada kami lagi , but we never give up...heheh... Smileeeee


My man in war

Assalamualaikum... Alhamdullilah syukur ke hadrat illahi hari ini aku masih bernyawa untuk terus menikmati nikmat Allah s.w.t..hari nie mari ku kenalkan siapakah lelaki disebalik semua kejayaan aku sejak dari belajar hingga ke saat ini...dan hingga ke hujung nyawaku..
Inilah dia suami tercinta mr hamizan bin sulaiman...sememangnya diri ini terlalu mencintai dirinya sehingga akhir hayat....semoga kebahagian kami berkekalan sehingga ke anak cucu dunia dan akhirat...amin..amin...