Thursday, 27 September 2012

Bla...bla...bla..


Hari nie 27-09-2012…well besok husband aku balik..yea..yea..actuallu I’m miss him so much since 2 weeks he in battleship (wah!! Mcm g perang betul tu hakahak).. tapi biasalah wife Navy memang macam nih…semua benda nak kena berdikari sendiri, x boleh nak mengharapkan suami aje sebab dia selalu xdde kat rumah…masa mula2 kawen dulu memang susah sikit nak stay sorang especially for a month or above..  Damn!! It’s so hard to try. But it worth for me..

Bulan nih ingat nak pergi bercuti dengan mr hubby..maybe go to GENTING ke….wargh dah lama x rasa Adrenalin aku naik kaw2 punya…lupakan tentang TTc nih…pegi bercuti lagi best..hahah….semalam mak aku call she busy asking me about when ??..when….bla2,…( sesapa TTc tau la kot soalan ape yer)….aku cakap sabar…hahah..aku relax je mak aku pulak yang lebih2…hahaha..ape nak buat anak mak lah katakan.




Lately, since dah 2- 4 days cramp2 je peyut saye…nih..blah kanan pulak tu..xtau la kenapa..rasa sakit macam tengah period,…tapi awal lagi maaa…..belum due lagi…semalam tengah2 auditor cakap2 ngan aku…tetiba..alamak ngilunye rasa perut..on the right side only..left ok…nothing. Tahan je lah tengah audit kan , tapi aku mengalami tahap kepenatan yang amat sangat sekarang. Tak cukup tido lah..ape lah….sekarang langsung x boleh sentuh caffeine , sikit je ambek,,,,..masak aku malam nt..langsung x boleh pejam mata n headache sangat…x suke…xsuke….

Whatever it is….i’m now happy with my life... What the best thing I have now is
      -     I have Allah by my side….
-         A good and lovely husband..
-         A happy TTcian friends
-         A good work
-         A good family
-         A blog (my blog)...for memory because after I’m gone, people can still remember me, they can read what I’m write about. A pure life journey. Contain information, story of Love, Conceive and everything….
And I’m going to have it for all rest of my life…. …





Sunday, 23 September 2012

Ghost picture

    Well bnyaknyer saya duk update blog rini...rajinnya....hahah...jom release tension anda ...dengan melayan gambar hantu nih.... Layan ja lah bro...semua nih terjadi kebanykkan di indonesia mbak....tempat kuntilanak...seh...hehe......jom.....







Stress punca susah hamil?

     Stress ataupun bahasa melayunya tekanan dalam kehidupan seseorang..harini aku nak kongsi sikit tentang stress dalam berTTC...sememangnya wanita yang sedang berusaha mendapatkan zuriat adalah golongan yang paling cenderung kepada stress..esspecially dalam 2ww counting...pergh  stressnyaaa....mengalahkan perdana menteri nak uruskan negara.... Betul x?...sebabnya aku adalah salah seorang yang memang stress bila 2 ww conting after dpo..aku rasa mcm bertahun je nak menunggu...
     Di awal perkahwinan dulu aku stress memang di tahap yg aku kira agak teruk berbanding sekarang, sekarang mood agak rela..maybe sebab frust bnyak kot...
So lets check it out...kenapa kita x patut stress masa ttc..



1- stress akan menyebabkan ketidak seimbangan hormon didalam badan kita..elok2 hormon ok..tiba2.     Akan jadi ting tong seterusnya akan menyebabkan baby susah nk disenyawakan. esspecially progestrone hormone.

2- badan kita akan mengeluarkan satu hormon yang akan reject semua sperm yang ada dalam rahim kita so memang susah nk lekat...

3- stress menyebabkan telur kita susah nak matang....telur yang x matang memang tidak dapat disenyawakan.

4- stress akan menyebabkan kita ovulation lambat dan akan delaykan period...

    So , kesimpulannya kita jangan stress2 fikir pasal anak nih..bila nak dapat anak sebagainya...biarlah ianya datang sendiri kerana itu semua hak Allah..walau bagaimanapun kita digalakkan untuk berusaha sebaik mana yang mungkin, dalam berusaha jangan sesekali stress ok..aku masih ingat lagi pesan senior aku..dia ckap pada aku "u just take it easy , it will come naturally dont stress yourself with this thing..focus what u like to dooo..it will come trust me.."

    Antara cara terbaik untuk menagani stress nih ialah bnyakkan membaca Al-Quran, buat aktiviti yang kita suka, n elakkan berfikir negatif. Yang paling penting kita enjoy...heheheh...hidup hanya sekali jangan bebankan perasaan kita dengan sesuatu yang kita pasti bukannya kita tentukan keputusannya.... Pernah dengar story pasal orang yang bertahun2 ttc cara moden cara tradisional tapi still xde ape last2 dia give up n buat bodo je..eh tetiba ada pulak..kenapa?...salah satu puncanya adalah stress...kan..selain itu semua rezeki Allah Taala...makin kita kejar , makin sukar kita nak dapat..apapun yang berlaku percaya pada ketentuan Allah...fikir secara positif n carila kawan yang 
bnyak memberi motivasi dan semangat kepada kita.... So say no to stress....bye2 stress... 



Empire of the skull

      Aku memang suka membaca terutama english novel sebab sikit demi sikit aku fasih english...dulu- dulu aku memang x suka giler baca novel,.ape2 yang berkaitan bahasa enggeris...spm aku english pun teruk wakaka...credit je orang lain semu dapat A ..aku je dapat C...hahah..so lepas tu aku start la merantau cari keja maklumlah baru lpas spm kan ...gedik nak keja..masa tu aku start keje di sebuah hotel di langkawi...langkawi boutique hotel. Keje jadi waitress...je pun..nak x nak kena speaking lah..berterabur speaking hahah...mat2 saleh gelak je..so start dari tu manager  aku paksa ambek kelas english....then start masa tu lah aku mula blajorrrr....citernyer..so bermula lah era minat novel english..tapi aku x suka baca cerita cinta sangat..satu novel je aku baca pasal cinta...p.s i love you..hHah..tu je...yang lain semua cerita fiksyen , cerita ala2 twilight gitu..first novel blue moon...cerita pasal serigala bercinta dengan manusia..boleh tahan la...jugak...kadang x faham ..buat jelah paham....below 18 x digalakkan baca novel english cenggitu sebab...erm...sebab...bnyak unsur2 yang x sesuai...hahahah..
      
      Sikalang mali wa celita ....sikit tentang novel yang aku beli kat Kl , sbb ada promotion...murah giler rm10 ja....mau x belinya...tapi baca x habis lagi pun...




Ok lets begin.....Mexico 1924


    Its a story about Alec Devlin Who set off a research to find ancient archaeological site....that only trigger him to danger ...pursued by ruthless bandits, he escape from the aeroplane. But when the plane forced down in a remote tropical rainforest, even more danger waiting for him. 
     The lost of Aztec city,which has undiscovered for five hundred years....here is the soceity of brutal warriors still perform human sacrifies and now Alec is to be offered up to God dead. As tome tick away Alec must use all his ingenuity to evade deadly knife but when the high priest summons the forces of darkness begin....it. Become a battles which only strongest will survives....
    

My future house...

       Salam semua....hari nih aku still dalam mood bercuti..tapi kurang best sikit sebab my husband xada kat rumah..dah 3 hari x kol aku..maybe dia still kat laut lagi, katanya exercise perang..ape2 jelah yang penting dia pg n balik dengan selamat..

       Just nak share my new house...Di sri iskandar perak. Thank to my husband sebab beli rumah yang aku nakkan...x sabar rasanya nak masuk rumah baru..hopefully early next year dah dapat kunci...nih tengah pikir macm mana nak deco rumah nih...aku memang suka tema red n black...pemaju rumah nih memang cepat gile buat keje..baru x pg tengok 4 bulan tengok 70percent dah rumah nih dah nak ciap dah...bagusnyer..suke sangt...

        Well semua dah ada..dah lengkap rasanya yang penting2 tu..cuma satu lagi xade...anak...uhuh...xperlah sabar jelah..maybe Allah nak bagi bby masa duduk rumah baru kot..insaAllah....so mai tengok sikit rumah nih..hihih....actually aku ada post dalam fb pic nih..tapi banyak jadi kontroversi plak.....kat kg..heran aku...so post dalam Blog jerlah...




So inilah rumah saya...cantik x??... This is the best part in my life....


Friday, 21 September 2012

Kenapa Aku diuji ??...


Pelik kan Dunia nih…yang terlalu inginkan anak xpernah dapat pun even rasa nikmatnya menjadi seorang ibu..tapi yang tak nakkan anak cepatnya rezeki sampai pada dia..kenapa ye? Adakah Dunia ini tidak adil? Baru2 ini insiden yang x berapa seronok nak dengar seorang perempuan( tapi layakkah dia dipanggil “perempuan”) telah mencampakkan bayinya yang baru lahir dari tingkat 3 di sebuah flat..kesian anak yang x berdosa tu, …tapi hanya yang ALLAH yang Maha Mengetahui…..segalanya. mari kita lihat serba sedikit gambar insiden tuh….





Bagi kami yang sedang berTTC , betapa ertinya bagi kami andai dapat merasakan semua nikmat tu…tapi kami semua selalu bersabar menanti anugerah Allah itu…..tak tahu sampai bila dan bila masanya akan sampai…..

Khas bagi yang sedang giat berTTC, sedikit kata2 motivasi dan semanangat agar terus bertapak dan berjuang demi anak tersayang………….

Tiap kali datangnya cik P…Tiap kali itulah hati kita akan remuk  rendam …memikirkan keadaan diri seolah2 tidak mampu memberi zuriat pada suami sendiri…yes !! setiap kali itu kita sering berdoa kepada Allah Taala semoga kita diberi sedikit kekuatan agar terus berdiri dan berjuang…tapi kadang2 seringkali juga kita tewas dalam medan perjuangn yang kita bina sendiri ini…

Tapi tahukah anda mengapa kita diuji sebegini?.....
kita adalah insan-insan yang Allah Taala pilih untuk melalui semua ini disamping mahu menguji sejauh mana kekuatan iman kita kepadaNya. Mungkin kita juga pernah terfikir “pompuan tu buat maksiat bagai ape lagi, last2 kawen senang je lekat, senang je dapat baby..tapi kenapa kita susah ye bang. Kenapa kita diuji mcm nie?”…jawapannya mudah saja…kita istimewa Allah mahu berikan yang terbaik buat kita kerana itu jalannya juga panjang dan berliku supaya kita lebih kenal erti syukur pada nikmat Allah..dan kita jugak lebih menghargai pemberian Allah Taala seterusnya kita akan mendidiknya dengan didikan yang terbaik yang kita ada..

selebihnya kita akan sentiasa berada dekat dengan Allah …sentiasa dekat dihati..airmata ini selalu tumpah di atas sejadah disaat berdoa kepada Allah….akan sampai disuatu saat dimana semua orang tidak memahami kita , disaat itulah Allah ada tempat paling indah untuk mengadu segalanya….

Anggaplah ini kifarah ataupun penghapus dosa kita yang lampau andai kita sukar mendapatkan zuriat sekarang , tanpa kita sedar sebenarnya dosa2 lampau kita akan terus menghambat kehidupan kita selagimana kita belum bertaubat, jadi ingtlah mungkin ujian demi ujian yang Allah Taala turunkan kepada kita mungkin untuk menghapuskan segala dosa kita di masa lampau…..

Wahai teman seperjuanganku..
Jangan kau lemah dengan setiap dugaan yang mendatang,
Hiasilah dirimu dengan iman dan taqwa,
Agar diri tidak jauh terpesong dari tujuan asalmu,
Wahai temanku..
Disaat kau rasa hilang segalanya ingatlah,
Andai kau sedang meniti jalan yang gelap,
Andai kau tergelincir kau masih bangun semula..
Janganlah dikau merasa lemah dengan dugaan ini,
Kerana nikmatnya akan sampai,
Samaada masanya lambat ataupun cepat,
Yakin pada takdir Allah,
Terima segala Qada dan Qadar Illahi.
Jiwamu akan tenang………insyaAllah





Wednesday, 19 September 2012

Bad Day....


  Harinie.. I’m not feeling I have a good day…maybe a little bit touching for me..bila sorang hamba Allah nih preggy..bukan niat yang x elok. Tapi biarlah ianya jadi simpanan hati ini…hanya Allah n wanita-wanita yang berTTC saja yang tahu bagaimana perasaan  ini…am I right dear??.....nobody knows that…only us…

Tetiba jadi touching plak pepagi buta nih..buka FB terus Nampak status hamba Allah nih..dalam hati aku, memang aku rasa dia pregnant….then suddenly my handphone ringing “ziehan…im pegnant now”…owh..ok..congrats…that’s good news…so continue again “so,,u mcm mana..dah ade ker?” ….i said “xdelah…xde rezeki lagi”….well…I actually hate that kind of question..ok…tanyalah..menda lain..da makan ke…ape ker..
Xperlah..yang boleh pun hanya mendoakan yang terbaik…untuk dia..

For me myTTC journey panjang lagi…xtau sampai bila…so see how….now I’m CD18…xtau DPO brape dah sebab aku memang x buat BBT..jadi xtau nak detect DPO berapa…hentam sajalah labu,,,,huhuhu…but yang aku pasti.,.i already pass my DAY Of Ovulation..sebab I have tenderness of breast, n lagi satu…bulan nih rasa mcm xda rezeki lagi ntahlah,…rasa perasaan mcm x de jer..dont know why..semalam tetiba mimpi buat upt tapi negative,….ape lah mimpi cenggitu…but always mcm tu pun….

Sedikit lega bila menulis..disini……heheh..i like to talk with simsimi..si robot gila tu..lawak giler…but cute..layan hati yang lara nih..laalalaal…

Thursday, 13 September 2012

BERSABARLAH WAHAI HATI...


Salam rasa lama benar aku x jenguk ke blog nih, al maklumlah sejak kebelakangan nih agak busy dikit dengan keje yang banyak tergendala nak kena diuruskan nak lagi best internet dekat rumah aku nih lembab macm siput sedut..wakaka…

So, now I’m going to story about my TTC journey ….. Well diam x diam, pejam celik kejap saja masa berlalu sekarang and tanpa aku sedar pun perkahwinan yang aku bina dengan suami terchenta sudah berusia 7 bulan. Selama itu lah juga kami berdua menantikan kehadiran si kecil dalam hidup kami. Tapi , apakan daya rezeki itu bukan ditangan kami…..aku percaya semua yang berlaku ini ada hikmahnya, even kadang2 aku stress dengan semua nih tapi sekarang aku dah mula relax, no more stress , enjoy my life and enjoy my married……

Apa yang aku mampu buat bulan nih :

-         baru try jus BIDADARI 1 bottles , so tengoklah macam mana hasilnya nanti..heheh
-         no more BBT, because more I concentrate to my BBT  more I stress. Setiap hari macam menghitung hari. Jadi bulan nih aku buat dek jer cukuplah 6 cyles aku berBBT. Sekarang dah dapat agak time bila nak O tu,….
-         More exercise to lose weight…heheh nampaknya aku dah makin mok mok dah nih. Rasa rindu nak kembali ke zaman remaja kembali, sejak kawen and bekerja nih macam semua dah terabai rasa. Tak macam zaman aku student2 dulu..masa zaman ngorat2 dulu..heheh…walaweh..miss that time babe!!..so dah bertekad inilah masanya untuk lupakan sekejap tentang bby and focus pada apa yang aku nak buat.


So itu ajelah yang dapat nak share sikit2…I’m now happy with my life, aku berpegang pada prinsip “SAMPAI MASA ALLAH BAGI n “THAT TIME WILL COME EVEN ITS EARLY OR LATE…BUT I WILL BE A MUMMY ONE DAY”..

But, thanks to my hubby sebab banyak bagi support dalam hal macam nih even jauh dihatinya inginkan cahaya mata…bagi aku xperlu disembunyikan apa2 melalui kata2 cukup bagi aku melihat melalui matanya…tapi semua itu kerja Allah sayang,…I cant do anything…just pray for our best…we will one day…we will….