Sunday, 23 September 2012

Stress punca susah hamil?

     Stress ataupun bahasa melayunya tekanan dalam kehidupan seseorang..harini aku nak kongsi sikit tentang stress dalam berTTC...sememangnya wanita yang sedang berusaha mendapatkan zuriat adalah golongan yang paling cenderung kepada stress..esspecially dalam 2ww counting...pergh  stressnyaaa....mengalahkan perdana menteri nak uruskan negara.... Betul x?...sebabnya aku adalah salah seorang yang memang stress bila 2 ww conting after dpo..aku rasa mcm bertahun je nak menunggu...
     Di awal perkahwinan dulu aku stress memang di tahap yg aku kira agak teruk berbanding sekarang, sekarang mood agak rela..maybe sebab frust bnyak kot...
So lets check it out...kenapa kita x patut stress masa ttc..



1- stress akan menyebabkan ketidak seimbangan hormon didalam badan kita..elok2 hormon ok..tiba2.     Akan jadi ting tong seterusnya akan menyebabkan baby susah nk disenyawakan. esspecially progestrone hormone.

2- badan kita akan mengeluarkan satu hormon yang akan reject semua sperm yang ada dalam rahim kita so memang susah nk lekat...

3- stress menyebabkan telur kita susah nak matang....telur yang x matang memang tidak dapat disenyawakan.

4- stress akan menyebabkan kita ovulation lambat dan akan delaykan period...

    So , kesimpulannya kita jangan stress2 fikir pasal anak nih..bila nak dapat anak sebagainya...biarlah ianya datang sendiri kerana itu semua hak Allah..walau bagaimanapun kita digalakkan untuk berusaha sebaik mana yang mungkin, dalam berusaha jangan sesekali stress ok..aku masih ingat lagi pesan senior aku..dia ckap pada aku "u just take it easy , it will come naturally dont stress yourself with this thing..focus what u like to dooo..it will come trust me.."

    Antara cara terbaik untuk menagani stress nih ialah bnyakkan membaca Al-Quran, buat aktiviti yang kita suka, n elakkan berfikir negatif. Yang paling penting kita enjoy...heheheh...hidup hanya sekali jangan bebankan perasaan kita dengan sesuatu yang kita pasti bukannya kita tentukan keputusannya.... Pernah dengar story pasal orang yang bertahun2 ttc cara moden cara tradisional tapi still xde ape last2 dia give up n buat bodo je..eh tetiba ada pulak..kenapa?...salah satu puncanya adalah stress...kan..selain itu semua rezeki Allah Taala...makin kita kejar , makin sukar kita nak dapat..apapun yang berlaku percaya pada ketentuan Allah...fikir secara positif n carila kawan yang 
bnyak memberi motivasi dan semangat kepada kita.... So say no to stress....bye2 stress... 



1 comment:

  1. RM1/pcs strip ujian ovulation OPK (kesuburan)/pregnancy UPT (kehamilan).


    blogshop: http://kit-ujian-kehamilan-murah.blogspot.com

    sms: 0122429082 (puan nor)
    email: lovidoobidoo@gmail.com

    ReplyDelete